Παράκοιλα Λέσβου

Καλωσήρθατε στα Παράκοιλα Λέσβου

Παράκοιλα: 51,7 χλμ. από Μυτιλήνη. Υψόμετρο 50 μ.

Ένα από τα πιο γραφικά και παραγωγικά χωριά της Λέσβου και της Ελλάδας.
Είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά, ανάμεσα στα ποτάμια Ταξιάρχης και Καρδάκης. Οι απέραντοι πορτοκαλεώνες της περιοχής σκορπούν μεθυστικά αρώματα την εποχή της ανθοφορίας. Στην κορυφή του βουνού Ίσσα, στα σύνορα Παρακοίλων – Ανεμώτιας, σε βόρεια κατεύθυνση απ’ το χωριό, υπάρχει πύργος διαστάσεων (7,10 Χ 8,20) και γύρω του λείψανα αρχαίου οικισμού και μονιδρίου. 

Σε μια βραχώδη έξαρση, σε μικρή απόσταση, νότια απ’ τα Παράκοιλα, υπάρχουν ίχνη κάστρου. Στην κορυφή του λόφου είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Παρατηρούνται σ’ αυτό, αρχιτεκτονικά μέλη παλαιού κτίσματος με ανάγλυφες παραστάσεις και διακοσμήσεις.

Η αρχαία κώμη «Παράκελα» ήταν χτισμένη έξω απ’ το κάστρο. Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ αναφέρει ότι στα νότια των Παρακοίλων, υπήρχαν τα μικρά χωριά: Ανδρονικάδος και Χώρα, που οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν σε άγνωστο χρόνο και συγκεντρώθηκαν πάνω στο ύψωμα, (παρά την κοιλάδα) και έτσι το νέο χωριό πήρε τ’ όνομα: Παράκοιλα.

Μεταξύ των Παρακοίλων και της Καλλονής, στη θέση «Τσόνια» διακρίνονται πελασγικά τείχη. Κοντά στο χωριό υπάρχει δίτοξη γέφυρα και έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο. Στον περίβολο της εκκλησίας του Ταξιάρχη, υπάρχει η προτομή του εθνομάρτυρος Δεσπότη του Πόντου Ευθύμιου Αγριτέλλη. Γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 8 Νοεμβρίου.

Εκτεταμένη ακρογιαλιά αρχίζει σε απόσταση ενός χιλ. απ’ το χωριό, απ’ το γραφικό ψαρολίμανο στα νότια και τελειώνει στον κάβο Μεδούσι. Η ακτή προσφέρεται για κολύμπι και ψάρεμα.